ROOI’s design and research transformed the post-war family dormitory into a cozy white-toned apartment in Beijing

0

Design and research firm ROOI transformed a space originally designed to be a family dormitory for a research institution into a 50 square meter apartment in Beijing, China. the architectural style of the post-war building is a typical brick and concrete structure that was built in the 1950s and has witnessed history.

all pictures from Weiqi Jin

the heart of the project in ROOI design and research firm was to find a way to adapt the old shared residence to modern city life and keep its previous structure while reclaiming degraded green spaces. the architects created a model with a bedroom, living room, dining room and toilet – which did not exist in the initial layout – to make the apartment more private, functional and livable. So they decided to experiment with creative ideas and chose to renovate a house in the building because the cost of demolishing old buildings is excessive.

post-war apartment t101 by rooi design and research 2

the architects believed that diversification and customization is the future of small city apartments otherwise everything will exist in a neutral and lifeless form. the first design approach was to get rid of all the unnecessary elements. they demolished the old wall in the middle, shattered the old grid and designed an apartment that could perform different functions in a relatively open space. they have designed a space intended to receive guests, to work from home, to read or to practice an indoor sports activity, which can be really useful in these times of pandemic.

post-war apartment t101 by rooi design and research 3

the north-facing wooden room is both a reception tea room and a temporary guest room. it contrasts with the dominant white tone and adds warmth to the home. above the wooden enclosure there is a large storage space for outdoor sports equipment and other bulky items. this project is a small corner of China’s vast home improvement industry. in fact, most apartments and residential interiors in China have more freedom than Western countries; With this in mind, the design and research company ROOI has proven that Chinese homes can be as diverse as possible.

post war apartment t101 by rooi design and research 4

post war apartment t101 by rooi design and research 5

post-war apartment t101 by rooi design and research 6

post-war apartment t101 by rooi design and research 7

post-war apartment t101 by rooi design and research 8

post-war apartment t101 by rooi design and research 9

post-war apartment t101 by rooi design and research 10

post-war apartment t101 by rooi design and research 11

post-war apartment t101 by rooi design and research 12

project info:

Name: post-war apartment t101 by ROOI design and research

designate: ROOI design and research firm

site: Chinese Academy of Building Materials, Chaoyang District, Beijing, China

Region: 50 m² (538,196 square feet)

chief designer: zuoqian wang, dan he project manager: jiaji shen

photography: Weiqi Jin

designboom received this project from our ‘DIY submissions‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: yasmina karam | design boom


Source link

Share.

Comments are closed.